Skip to content

Vrolijk Cubaans Pasen

April 21, 2011

various artists: jawbone of an ass – musica de cuba pre castro (cook recordings 1955) album

Another great record recorded by Emory Cook – this one capturing the vibrant music scene in Cuba just before Castro took the reigns. He shut down a lot of the places where this music was played, and made being a professional musician as good as impossible. Rewind to the year before that revolution took place, and enjoy “Jawbone of an ass” (an actual instrument btw)

Na calypso en jazz uit Trinidad en kale bossa uit Brazilië is vandaag Cuba aan de beurt. Het jaar voor de revolutie waarbij Castro aan de macht kwam ging Emory Cook naar het land om de populaire muziek van de straat en de nachtclubs op te nemen. Op Cook Recordings werd “Jawbone of an Ass” (genoemd naar een instrument) uitgebracht met het resultaat van deze trip.

Cook was net op tijd, en zorgde ervoor dat wij nu kunnen horen hoe Cuba zesenvijftig jaar geleden klonk: soulful, melancholiek en gevarieerd. Nadat Castro aan de macht kwam gingen de meeste (nacht)clubs op slot, en was het zo goed als onmogelijk om als professionele muzikant je brood te verdienen. Deze plaat is daardoor ook het geluid van de vrijheid. Ik ga trouwens van de mijne genieten, en ben volgende week weer terug!

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. May 16, 2011 8:08 am

    he Willem, mooie plaat. Blijf vooral vaker in deze modus posten.

Trackbacks

  1. Best of 2011 «

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s