Skip to content

Violão na rua

February 6, 2011

luiz bonfa – a violoa de luiz (cook recordings lp 1959) album

Hard-to-find 1959 album by Brazilian guitarist Luiz Bonfa, recorded on location in Rio de Janeiro. Most recordings by Bonfa feature him in larger orchestrated settings; this is one of the few sets that capture one of the godfathers of Bossa Nova playing by himself. Sparse, soulful and elegant, this album was tailor-made for sunday listening.

3 is the magic number, C is fo Cookieen B is voor Luiz Bonfa. Deze Braziliaanse gitarist is één van de godfathers van de Bossa Nova, maar is op bijna al zijn platen te horen met een (vaak overdreven romantisch) orkest. Dat is jammer,  want Bossa hoor ik het liefst kaal en zonder opsmuk: de muziek is van zichzelf al elegant en ontspannen genoeg. Waarom zou je alle lucht eruit halen met een orkest? Mijn Bonfa-gebeden zijn met deze plaat verhoord. Opgenomen op locatie in Rio de Janeiro laat “A violao de Luiz” de gitarist naturel zijn ding doen. Dit is te danken aan Emory Cook van Cook Recordings (meer Cook hier en hier), die in de jaren vijftig samen met Moses Asch van Folkways overal ter wereld veldopnames maakte.

Advertisements
5 Comments leave one →
  1. October 8, 2011 9:36 am

    Looking forward to hear this, thanks! I love early Bonfa solo recordings, so this will most probably be right up my alley 😉

  2. December 9, 2012 3:40 pm

    bedankt voor dit… soundtrack van mijn zomer!

Trackbacks

  1. Vrolijk Cubaans Pasen «
  2. Saudaddendum «
  3. Best of 2011 «

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s