Skip to content

5 stars

January 12, 2011

jim sullivan – plain as your eyes van see (van “u.f.o.”, monnie 1969 / light in the attic 2010)
jim sullivan – u.f.o. (van “u.f.o.”, monnie 1969 / light in the attic 2010)

Five-star-albums are usually few and far between, but soon after last years Ted Lucas reissue there’s another album that deserves them. Jim Sullivan’s “U.F.O.” is an album of almost mythical beauty, and has a story to match. Preview two random tracks above – they’re all excellent – and support Light In The Attic if you like what you hear.

Het nieuwe jaar is nog geen halve maand oud, maar de beste plaat van het jaar is misschien al hier: de reissue van Jim Sullivan’s “U.F.O.” op het Light In The Attic label uit Seattle.

U.F.O.” werd oorspronkelijk in 1969 in kleine oplage uitgebracht, en een jaar later opnieuw in een geluidsmix met veel minder drums. Beide edities bleven onopgemerkt, en na een tweede album in 1975 verdween Jim Sullivan. Dit is een hele korte samenvatting van het prachtige verhaal achter de plaat – meer hier – maar zegt nog niets over de muziek.

Jim Sullivan doet denken aan David Crosby op zijn eerste album, de soul in de stem van Terry Callier en het vuur van Bob Dylan in nummers als “it’s all over now, baby blue“. Dat zijn grote vergelijkingen ja, maar Sullivan kan ze dragen – sinds ik het album vorige week ontving heb ik het een kleine twintig keer gedraaid. En ik wil MEER. Hierboven twee willekeurige nummers om een indruk te krijgen. Vind je het goed? Steun het label!

Advertisements
One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Best of 2011 «

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s