Skip to content

Tom Dowd is een Held

December 1, 2010

tom dowd and the language of music (2003) documentaire
ray charles – rock & roll (atlantic lp, 1957) album
allman brothers band – hot’lanta (van “live at fillmore east”, atlantic 1971) nummer

Triple whammy: a documentary, Ray Charles’ 1957 debut album and a 1971 Allman Brothers jam to illustrate the fact that Tom Dowd is a hero, and that without him music production wouldn’t be the same.

Beste jury, ik wil Tom Dowd (1925-2002) voordragen voor een officiële heldenstatus. Hij heeft een geweldig leven gehad, met volle teugen genoten van wat hij deed, en heeft er onbewust voor gezorgd dat moderne muziekproductie bestaat. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor klassieke albums van onder andere John Coltrane, Solomon Burke, The Coasters, Aretha Franklin, Ornette Coleman, Freddie Hubbard, Charles Mingus, Wilson Pickett, Otis Redding, Dusty Springfield, Tito Puente en veel meer.

Ik wil deze nominatie graag illustreren aan de hand van een documentaire, een album en een nummer.

Tom Dowd and the language of music” komt uit 2003, en  zit vol met mooi archiefmateriaal. Aan de hand van het leven van Tom Dowd wordt  de geschiedenis van de popmuziek verteld: een mooi verhaal met dito nummers.

Rock & Roll” is het debuutalbum van Ray Charles en de officieuze birth of soul.  Het is namelijk op dit album dat Charles  de naam van de Here verving door die van een meisjedat was een groot succes, en de rest is geschiedenis. Een paar weken geleden stuitte ik op een origineel exemplaar van de lp uit 1957, die je hierboven in zijn licht krakende glorie kunt beluisteren.

Tom Dowd produceerde onverstoorbaar verder, nam Coltrane’s “My favorite things” op in het kantoor van Atlantic Records, vloog naar Muscle Shoals om aan Aretha Franklin voor te stellen om dit nummer te coveren… hij had het druk. Eind jaren zestig ontdekte hij een band die duizenden mensen trok met hele lange bluesnummers:  the Allman Brothers. Mijn betoog sluit met een kort nummer van hun klassieke “At Fillmore East“.

Ik hoop dat de jury hiermee voldoende bewijs heeft om te (h)erkennen dat Tom Dowd een grote was. Thank you.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s