Skip to content

45 Boxset Knockout

September 25, 2010

philip cohran & the artistic heritage ensemble – the frankiphone blues (zulu 45s boxset, jazzman 2010)
unknown artist – girl across the street (boddie acetate boxset, numero group 2010)

Both  Numero and Jazzman recently released boxsets with three 45s…time for a side-by-side comparison.

Als de hoeveelheid nieuwe releases en reissues een indicatie zou zijn van de economie zou er geen sprake zijn van een financiële crisis; de stroom is namelijk lastig bij te houden. In deze post een recensie en vergelijking van twee boxsets met ieder drie 7″ singles. Wat staat erop, en zijn ze je tijd/geld waard?

Het Britse Jazzman verzamelt de zeldzame singles die Philip Cohran samen met zijn Artistic Heritage Ensemble uitbracht op zijn eigen Zulu-label. De zes nummers verenigen spirituele jazz, gospel en maatschappelijke kritiek, en zitten in een kleine lp-hoes met achtergrondinfo. Muzikaal een goede aanvulling op de twee lp’s die de letterlijke(!) vader van het Hypnotic Brass Ensemble uitbracht, en een tip voor iedereen die van spirituele jazz houdt.

De mannen van de Numero Group verworven een tijdje geleden het ongesorteerde archief van de Boddie-studio, en  zijn sindsdien druk bezig geweest met het ontdekken van de inhoud van de honderden spoelen opnametape. In de aanloop naar vier projecten die in de loop van 2011 zullen verschijnen brachten ze de boddie acetate boxset uit (zie onderste foto): een kartonnen doosje, dichtgeplakt met nagemaakte papieren tape, waarin drie singletjes, een infovel en een fotokaartje zitten. De catch? Niemand weet wie de artiesten zijn. Deze info stond nog op de dozen, noch in de administratie van de studio. De zes nummers waren volgens Numero te goed om niet uit te brengen, dus staan er alleen titels op de singles met lo-fi ballads en uptempo soul.

Conclusie? Allebei de boxsets zijn de moeite waard. Numero heeft de betere verpakking -maar dat is eigenlijk altijd het geval- en ik denk dat ik uiteindelijk meer naar de Jazzman zal luisteren. Hierboven een nummer uit iedere boxset; beide zijn verkrijgbaar bij de betere platenzaak.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s