Skip to content

Reissue van de maand.

May 8, 2010

p.e. hewitt jazz ensemble – bullheads in my shoes blues (van “jawbones”, 1968)
p.e. hewitt jazz ensemble – 3 a.m. (van “since washington”, 1969)
p.e. hewitt jazz ensemble – i’m wondering why (van “winter winds”, 1970)

Deze boxset is bijzonder. Tussen 1968 en 1970 nam arrangeur/componist/vibrafonist P.E. Hewitt drie albums op. Dat is op zich niet opmerkelijk; ook veertig jaar geleden verschenen er elke week nieuwe platen. De kans is echter klein dat “jawbones“, “since washtington” en “winter winds” in alle platenzaken lagen: Hewitt bracht ze zelf in een oplage van vijftig of honderd uit, en verkocht ze tijdens optredens.

Die optredens waren trouwens best zeldzaam – Hewitt was zestien(!) toen hij zijn eerste plaat maakte, en om in jazzclubs op te mogen treden moest je vaak meerderjarig zijn. Twee pionnen staan nu op hun plek om Hewitt’s drie platen begeerlijk te maken: ze zijn écht zeldzaam en de maker zat nog op de middelbare school. Het belangrijkste ontbreekt echter: are they any good? Anno 2010 komen er eerder teveel dan te weinig reissues uit, en “zeldzaam om het zeldzaam” is muzikaal vaak een garantie voor een saaie plaat. Goed nieuws: “winter winds” is gevuld met muziek die een publiek verdiend.

De drie platen laten een ontwikkeling horen van ingetogen bluesy jazz naar zelfverzekerde vocale nummers. Hewitt’s  geluid is verrassend eigen: als er al sprake is van invloeden dan liggen deze er niet bovenop. Het enige concrete album waar “winter winds” me aan doet denken is Mike Westbrook’s geweldige “love songs: de muzikanten klinken als een organisch geheel, en het spelplezier spat er vanaf.

Het is lastig om met woorden recht te doen aan Hewitt’s unieke universum; als het bovenstaande je interesse heeft gewekt zou ik de stap wagen en dit moois op vinyl (of cd) aan te schaffen.

Share

Advertisements
One Comment leave one →
  1. May 11, 2010 3:01 pm

    erg mooie muziek, maar ik heb een tweede baan nodig om dit soort platen te kunnen kopen. beetje prijzig wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s