Skip to content

buitenaards bezoek in stijl.

November 26, 2009

cosmic rays – dreaming (unissued studio rehearsal)
qualities – if only i hadn’t sinned (unissued home rehearsal)
nu sounds – dabba dabba dabba du bay (unissued home rehearsal)
juanita rogers – love letters full of promises (unissued studio rehearsal)

Deze maand is, na meer dan 50 jaar wachten, het vroege werk van Herman Poole Blount aka Le Sony’r Ra alias Sun Ra ook buiten Chicago verkrijgbaar. En hoe!

Je vraagt misschien af of dat zo’n belangrijk nieuws is – er zijn immers meerdere dikke boeken volgeschreven over de man, en veel van zijn platen (hier trouwens een gedeeltelijke discografie) zijn niet persé beluisterbaar. Door de decennia heen is echter vergeten dat de leider van The Jet Set Omniverse Arkestra niet altijd bezig was met kosmische jazzexcursies.

Het was 1945 toen Le Sony’r Ra naar Chicago verhuisde, en de  The Ink Spots waren de meest populaire act van de stad. Al snel stond er op bijna elke straathoek een groepje meerstemmig te zingen. Dit leidde tot doo-wop, en onze man zag zijn kans schoon. Hij kocht één van de eerste mobiele taperecorders (met papieren tape!) en al snel was zijn appartement dag en nacht gevuld met wisselende groepen die een opname wilden maken.

Dit leidde uiteindelijk tot de eerste platen op Ra’s eigen Saturn-label (klik hier om foto’s van deze singles te zien). Zoals je waarschijnlijk al voelt aankomen, zijn deze singletjes zonder uitzondering zeldzaam. Ik hoorde ze meer dan 10 jaar geleden voor het eerst op de dubbel-cd “Sun Ra – the singles“.  Maar dat was een cd. En had de lelijkste hoes aller tijden.

Mijn geluk was dan ook groot toon het geweldige Norton-label eerder in 2009 aankondigde dat ze, in samenwerking met Arkestra-lid Michael D. Anderson, recht gingen doen aan het vroege werk van Sun Ra. Deze maand was het zover: de eerste drie verzamelaars liggen op cd en lp in de winkels. En het is meer dan genoeg om de kouden winteravonden mee door te komen: meer dan 45 nummers aan singles, demo’s, thuisopnamen en meer.

Hierboven vier redelijk willekeurige nummers van “Interplanetary Melodies“; je weet wat je te doen staat als je ze mooi vindt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s