Skip to content

. : L I J S T J E S : .

November 20, 2009

2562 – like a dream (van “unbalance“, 2009)
husnu ozkartal orkestrasi – su derenin sulari (van “psych funk 101“, 2009)
musique pour le khène – pao sat (van “laos – musique pour le khène“, 1978)
james brown – just enough room for storage (van “sho is funky down here“, 1970)

Ok dan! De laatste keer dat ik “de lijstjes” deed is meer dan een jaar geleden; volgensmij is het tijd voor een nieuwe ronde.

Het idee: ik maak een lijstje met wat me bezighoud, en jij doet hetzelfde.

Muziek, boeken, films, recepten… anything goes. Hierbij negen dingen die mij bezig houden met tekst en uitleg. Ik ben benieuwd waar jullie hart sneller van gaat kloppen!

2562 – unbalance (tectonic 2009)
Ik kondigde het tweede album van Dave Huismans in oktober al aan. Inmiddels is het verschenen en boy-oh-boy does it deliver! “Unbalance” is dieper en meer gevarieerd dan voorganger “Aerial“. Luister naar “like a dream” en oordeel zelf.

Scott’s expeditie naar de Zuidpool in 1910
Laatst heb ik “The worst journey in the world” gelezen. In dit boek uit 1922 beschrijft expeditielid Apsley Cherry-Garrard zijn drie jaar(!) op de Zuidpool. Niet het spectaculaire verhaal wat je verwacht, maar een prachtig geschreven observatie van vriendschap, de menselijke aard en de natuur van Antarctica. Het feit dat dit 86 jaar na verschijnen nog niet aan relevantie heeft ingeboet zegt mijns inziens genoeg – een Tip dus. Hier een mooi verzameling foto’s van de expeditie.

va – psych funk 101 (world psychedelic classics 2009)
Opvolger van het geweldige “love’s a real thing” uit 2005. “Psych Funk 101” is opgezet als een introductie in de wereld van internationale heavy-heid, en slaagt daar behoorlijk goed in. Ik kende maar een paar van de veertien nummers op het album – altijd een goed teken. Een goed voorbeeld kiezen is lastig, want de nummers zijn redelijk verschillende. Luister hierboven daarom naar het eerste nummer van kant A: “su derenin sulari” van het Husnu Ozkartal Orkestrasi. Reeds!

kabouter wesley
Omdat de combinatie werkt: slecht getekende kabouter is altijd boos in filmpjes van negentig seconden die qua inhoud balanceren tussen zwakzinnig en geniaal. Turbo Turbo.

marijata – st (lp) album
Heavy afro-funk. Diep, vloeibaar en hypnotiserend.

untold – gonna work out fine ep (hessle audio 2009)
Jack Dunning alias Untold is één van de producers van 2009. Ja, dat durf ik zo stellig te zeggen. Er is bij mijn weten niemand die de Britse dance-geschiedenis (rave, drum ‘n bass, london garage, dubstep, etc) zowel respectvol als achteloos terug laat komen in zijn nummers. Zijn nieuwe EP “gonna work out fine” is geen uitzondering: zes blinkende nummers die voer zijn voor dansvloer en hersenen.

blind gary davis – harlem street singer (bluesville 1960) album
Doorleefde en bluesy plaat met geweldig gitaarwerk van de man die voluit reverend blind gary davis heet. Behoorlijk zeldzaam, maar met dank aan een digitale kennis in zijn volle glorie te horen.

va – laos – musique pour le khène (ocora 1978)
Tsja. Hoe beschrijf je dit? Veldopnamen uit Laos waarop de khène het enige instrument is. Je hebt waarschijnlijk wel een idee bij “muziek uit Laos op een houten blaasinstrument”. Dat klopt niet. Luister naar het nummer hierboven en prepare to be surprised.

james brown – sho is funky down here (king 1970)
Een rariteit in JB’s discografie – een instrumentaal album waarop hij zelf én zijn band niet te horen zijn. Brown was zo onder de indruk van een optreden van The Grodeck Whipperjenny dat hij de band gelijk inlijfde in zijn muzikale entourage. Het eerste resultaat is deze plaat… die James Brown vrolijk verpakte alsof het zijn nieuwe album was. Dat was niet waar, en dat is ook goed te horen: “sho is funky down here” is een erg witte plaat vol met psychedelische instrumentale grooves. Wel tof, geen James Brown. Luister hierboven naar “just enough room for storage

…en dat is het einde van dit lijstje voor mij, maar hopelijk het begin van jullie bijdragen!

Advertisements
7 Comments leave one →
 1. November 20, 2009 7:23 pm

  THANKS for the marijata

 2. nail permalink
  November 21, 2009 12:21 pm

  Muziekies:
  -the Swell season – Strict joy
  – Alela Diane – To be Still
  – Matt Bauer – The Island moved in the storm
  – Patrick Watson – Wooden Arms
  -Kings of Convenience – Declaration of Dependence
  – Neil Young: Live in Berlin!!!!
  – Bibio – Ambivalance Avenue
  – De La Soul – 3 Feet high and rising
  – The Tallest Man On Earth – Shallow Graves
  – Bon Iver – For Emma, forever ago
  Tv:
  – The Restaurant
  – Project Catwalk
  – Ik vertrek…
  – Masterchef
  – Dexter

  Boek:
  – Pivot Poit – Haarknippen deel 1
  – Haarknippen deel 2

 3. Arne permalink
  November 21, 2009 3:45 pm

  Zoals gebruikelijk, de platen direct naast mijn draaitafel:
  v.a. – mali 70 & congo 70
  v.a. – tumbélé!
  v.a. – Strange breaks & mr. Thing II
  Jack and his All-timers – s/t
  Sonny Simmons – Rumasuma
  Ellufant – Release concert
  the Cedar Walton/Hank Mobley Quintet – Breakthrough
  v.a. A orillas del magdalena

  en op de ipod:
  Three Trapped Tigers – live
  Hudson Mohawke – alles
  Nette Typen – Wurst fur Wissenschaft

 4. Sjaak permalink
  November 22, 2009 3:30 pm

  Meest gedraaid:
  Bachata Roja – Acoustic bachata from the cabaret era.
  Lee Fields – My world.
  White Denim – Fits.

  Verder veel Faces/Rod Stewart gedraaid.

  Losse mp3’s meest afgespeeld.

  Beat! Beat! Beat! – Fireworks
  Million Young – Hammock
  The Valkyrians – Rankin fullstop
  Pee Wee Hughes – Sugar mama
  The Coral – In the morning.
  Al Green – True love.
  Ian Carey Project – Get shaky.
  Paulusma – Lotta love

 5. mark permalink
  November 22, 2009 4:28 pm

  Wou hier gisteren al aan beginnen….vandaag welaan dus…..

  1)Kotopoulo lemonato me patetes sto fourno (griekse citroenkip met aardappelen in de oven)….staat nu te pruttelen in de oven…met op achtergrond:
  2)Greek record center(v.a):we wanen ons in ons geliefd Kreta….
  3)Les Freres Ferret:een fijne Gypsy-swing verzameling op het Fremeaux-label
  4)Veel Django Reinhardt……..wegens de fantastische sfeer dat dit oproept en vanwege mijn eigen muzikale exploten op dit gebied:

  5)De Pest-Albert Camus:wat er gebeurt in de hoofden en levens van mensen die inwoner zijn van een moderne stad waar de pest uitbreekt
  6)Ensor Kwartet en Dimitri Verhulst:voorstelling met werk van Haydn en teksten van Dimitri Verhulst.Donderdag gezien in de Roma te Antwerpen.
  7)Narziss en Goldmund-Hermann Hesse:laatst uitgelezen.
  8)Veel Indische muziek:Debashish Bhattacharya,Ravi Shankar,V.M Bhatt,etc
  9)Spinvis-Kamermuziek solovoorstelling gaan bekijken afgelopen dinsdag voor de 4e maal en nog altijd waanzinnig onder de indruk…..muziek en teksten die recht naar de ziel gaan……
  10)A maze of death-Philip K. Dick:ligt te wachten op de boekenplank….
  11)Buiten categorie:de fantastische serie SHAMELESS…spijtig genoeg niet meer te zien op tv…maar dus wel op dvd!

  Verder nogmaal proficiat met deze zeer leuke blog….!!!!!!

 6. November 24, 2009 9:26 am

  Hier 10 platen die in 2009 goed waren voor een sprong in de lucht en een bevoorrechte plaats naast de platenspeler.

  Incompleet en in willekeurige volgorde:

  1 ) Whitefield Brothers – Earthology. Bijna uit, maar het concert in november in de Paradiso bracht al betere en stomendere Ethiopische funk voort dan de toch wat kabbelende Heliocentrics & Mulatu Astatke eerder dit jaar. Hier alvast een gratis voorproefje.
  2 ) Portico Quartet – Isla Doe mij ook zo’n Hang. Diepe, gelaagde jazz uit Engeland die klink zoals anderen niet klinken al was het maar door het gebruik van de Hang, een muziekinstrument dat klinkt als een goed gestemde steeldrum.
  3 ) Tumbélé! Ik sluit me bij Arne aan: wat een moddervette Caribische muziek. Soundway heeft z’n huiswerk opnieuw goed gedaan met een verzamelaar oude muziek uit Guadeloupe en Martinique; ik heb er weer een paar favoriete muziekgenres bij: Tumbele en Biguine.
  4 ) Frankie Francis & Simbad – Fiesta Angola Sofrito dj’s editen zich een weg door wonderschone Angolese uptempo, ja wat is het eigenlijk voor stijl. Zou het niet weten, maar het heeft een permanente plaats naast de platenspeler.
  5 ) Mr Modo & Ugly Mac Beer – Modonut Hiphop favoriet uit het Franse. Vooral de paar filmische hiphopcrooners door zangeres Jessica Fitoussi doen het goed. Nu eindelijk ook op LP uit en hoewel Franse muziek niet altijd even goed verkrijgbaar hier is deze het zoeken meer dan waard. Voor alle fans van oude school hiphop en MPC’s.
  6 ) Moodymann – Anotha Black Sunday Moodymann staat nog steeds garant voor de enige houseplaat per jaar die ik aanschaf. Hoewel, house, Moodymann heeft het jazzvirus goed te pakken en snapt een stuk beter wie dan ook hoe je house en jazz mengt. Niet uit de categorie beat met een trompetje.
  7 ) This is dj’s Choice – Keb Darge & Lucinda Slim Omdat ook u meer dansbare blues, rock&roll, rhythm & blues nodig heeft. Van funkgrootheid Keb Darge en alleskunner Lucinda Slim.
  8 ) Laura J Martin – Doki Doki Er zijn de laatste jaren meer mensen die aan de slag gaan met klokkenspellen en ander speels speelgoed (Yann Tiersen is er beroemd mee geworden), maar niemand doet dat zo aanstekelijk als Laura J Martin met Doki Doki.
  9 ) The Heavy – The House That Dirt Build Vuige rock en met ziel.
  10 ) Shuanise – Voice of Reason Net als Shuanise brengt mijn geloof in de r&b terug met een toffe EP vol bij de tijdse soul.
  11 ) Quantic and his Combo Barbaro – Linda Morena. Ha, toch nog een nummer 11. Will Hollands evolutie van funk naar Colombiaanse latin met een beetje funk vind ik geheel niet verkeerd. Uitschieter van zijn laatste plaat is de meeslepende latin con alma Linda Morena.

  En dan vergeet ik nog Lee Fields (maar de meeste nummers had ik vorig jaar al), die mooie Zweedse jazz heruitgaves van Melvyn Price (Rhythm & Blues) en Sahib Shibab (Winds & Skins & Summer Dawn)

 7. Arne permalink
  November 24, 2009 8:47 pm

  @taco zo, daar zitten er nog een paar bij die ik zeker moet luisteren!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s