Skip to content

stop, (look) and listen

July 6, 2009

billy gault – the time of this world is at hand (van “when destiny calls”, 1976)
billy gault – mode for trane (van “when destiny calls”, 1976)

Over pianist / componist Billy Gault is weinig meer bekend dan wat ik achterop de hoes van de lp kan lezen: hij heeft alles zes nummers op “when destiny calls” geschreven, de lp geproduceerd, en heeft het in de korte hoestekst voornamelijk over het feit dat de Most Honorable Elijah Muhammad van The Nation of Islam hem de ogen heeft geopend.

De muziek geeft deze summiere feiten het nakijken: samen met Joe Lee Wilson en Ellen Deleston op zang, Michael Carvin op drums, Bill Saxton op tenoorsax, Billy Skinner op trompet en James Benjamin op bas heeft Gault op één dag in oktober 1974 een plaat opgenomen die zich moeiteloos naast de beste spirituele jazz plaatst.

Opvallend detail is het feit dat deze plaat zoals de meeste muziek in dit genre relatief lastig te vinden is… maar in tegenstelling tot titels van eenzelfde muzikaal gewicht een koopje is. Het heeft 3 jaar geduurd voordat ik een exemplaar te pakken had, maar het kostte me maar €10 om hem in de kast te kunnen zetten – iets wat ik niet iedere dag meemaak!

Sinds april van dit jaar staat deze plaat iedere dag geduldig naast de draaitafel te wachten totdat het donker is zodat hij optimaal tot zijn recht kan komen. Ik hoop dat de mp3’s van de beste twee nummers ook bij jullie vaak voorbij mogen komen.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. July 7, 2009 7:58 am

    wunderbar. 10 euro lijkt me een koopje voor deze schoonheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s