Skip to content

KAPOW! avant la lettre

April 5, 2009

death – where do we go from here (van “…for the whole world to see”, 1975 / 2009)

De plaat hiernaast is een reissue die geen reissue is: het album is opgenomen in 1975, maar is door omstandigheden tot dit jaar op de plank blijven liggen. Nu is dat in principe geen wereldnieuws – er zijn waarschijnlijk meer onuitgebrachte platen dan albums die de winkel bereiken – maar met Death is iets bijzonders aan de hand.

Drie Afro-Amerikaanse broers namen “…for the whole world to see” in 1975 op in Detroit, de stad die bekend staat als bakermat van zowel Motown als Techno. Daar kunnen we nu in ieder geval gedeeltelijk Punk aan toevoegen(!), want wat op deze plaat staat is als niets anders te omschrijven. Dat zorgt er wel voor de de schoen die punkhistorie heet begint te wringen: ineens zijn het niet meer alleen witte gefrustreerde jongeren zonder muzikale ervaring die de heersende stadionrock-cultuur afvallen, maar blijkt er in een garage in Detroit tegelijkertijd een ander zaadje te ontkiemen.

“…for the whole world to see” is snel, gruizig, boos, gevarieerd…en funky. Ik weet niet of het de bedoeling van de heren was, maar ze klinken net iets te strak en de tempowisselingen zijn net iets te vloeibaar om het met – pak em beet – The Exploited the vergelijken. Luister naar het nummer hierboven en oordeel zelf.

NB: mocht dit naar meer klinken en je bent van het vinyl – neem de plaat mee als je hem ergens ziet staan, want de eerste oplage van 1000 exemplaren was in 4 dagen overal uitverkocht!

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. Arne permalink
  April 5, 2009 11:20 pm

  euh, naast Motown en Techno moet ook altijd MC5 genoemd worden, toch?

 2. April 6, 2009 7:29 pm

  Arne,

  het klassieke journalistenrijtje bevat idd ook de MC5 (en kraftwerk die samen met george clinton vastzitten in een lift – lol). Hoewel je de MC5 als voorlopers van punk mag beschouwen, vind ik hun muziek eerder een ruige variant op bar-rock die later door bijvoorbeeld Motorhead geperfectioneerd is.

  In short: theoretisch touchĂ©, maar ik vind Death toch een net iets ander verhaal… wat jij?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s