Skip to content

josé james: vliegende start

February 23, 2008

josé james – equinox (2006)
josé james – resolution (2006)

Het duurde even voordat ik er aan toekwam – zijn debuutalbum “The Dreamer” stond al in mijn jaarlijstje over 2007 – maar José James is hier, en hopelijk blijft hij.

The Dreamer” is een prachtig debuut: intiem, ontspannen, gevarieerd en (heel belangrijk) kort genoeg om je naar meer te doen verlangen. Vocaal heeft James raakvlakken met Gil Scott Heron, Michael Franti van Spearhead en Eddie Jefferson, en zijn band sluit daar mooi bij aan – al vind ik het een doodzonde dat er een elektrische piano gebruikt is in plaats van een akoestische, maar smaken verschillen.

Het verhaal gaat dat James medio 2006 vanuit New York naar London gevlogen is om in Cargo een demo-cdr te overhandigen aan Gilles Peterson. Deze was daar zó van onder de indruk dat hij er de hele nacht (sic) naar geluisterd heeft, en hem de volgende dag meteen een contract aangeboden heeft op zijn Brownswood label. Waar of niet, het is een mooi verhaal, en de twee nummers hierboven dragen bij aan de mythe aangezien ze van de demo komen. Helaas waren ze om copyright-redenen (“equinox” is een cover van een Coltrane-nummer) geen kandidaten voor het album, dus Brownswood was zo vriendelijk om 500 10″ singles te drukken en deze zonder reclame te koop te zetten. Nu wil het geval dat Cortez nogal een José James fan is, dus ik heb hem meteen gekocht.. en jullie kunnen er nu naar luisteren. Hopelijk is de aanschaf van het album het gevolg, wellicht gevolgd door zijn optreden op North Sea Jazz op 10 juli!

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. February 25, 2008 2:50 pm

    I 2nd that. Optreden in Paradiso onlangs was erg goed. Ik had weinig verwachtingen van de man, maar hij pakte me helemaal in. De man heeft een klein bereik, maar haalt er alles uit, en zijn timing en ritme zijn top. Heel fijn na een beroerde show van de soil&pimp turbotoeters.

Trackbacks

  1. Recensie: José James – Blackmagic «

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s