Skip to content

les chansons rebelle: zelia & caetano

February 11, 2008

caetano veloso – st (1969) album
la chanson rebelle 1: zelia barbosa – sertão & favelas (1968) album

Het prachtige het-lijkt-wel-lente weer van de afgelopen dagen zorgde ervoor dat de ramen en deuren hier open stonden (al ben ik wél oud-Hollands verkouden) en mijn muzikale honger richting Zuid-Amerika ging. Vandaag daarom niet één, maar twee albums uit Brazilië omdat ik ze niet los van elkaar kan zien.

Zoals sommigen van jullie al weten zijn de meeste Braziliaanse albums uit de late jaren zestig niet los te zien van de politiek-culturele context van het land in die periode: een tijd van onrust, protesten en creativiteit. De LP van Caetano Veloso die je hierboven kan luisteren is zo’n product van deze omstandigheden. In 1969 was Veloso al een aantal keer opgepakt en hardhandig verhoord vanwege zijn rol in de Tropicalia-beweging; Zijn “witte album” (ja, dat is symbolisch bedoeld) was dan ook zijn laatste Braziliaanse album voordat hij een periode naar Engeland vluchtte.

Muzikaal is het business as usual: Veloso schrijft melodieuze en pakkende nummers die als LSD-bubbels uiteenspatten dankzij de arrangementen van Rogério Duprat en de hulp van Gilberto Gil, Lanny en Wilson das Neves. De teksten zijn echter vaak een aanval op het heersende regime: zo gaat “Irene” over een vrouwelijk machinegeweer dat hij graag kogels zou zien afvuren op bepaalde mensen. “My Empty Boat” zou een analogie zijn voor het morele bankroet van de regering – etcetera. De combinatie van de muziek met de kennis dat Veloso hem als politiek voertuig gebruikte zorgt bij mij voor een bijzondere luisterervaring (sorry, kan er geen ander woord voor vinden).

Zelia Barbosa pakt het een stuk directer aan: begeleidt door een akoestische gitaar, een staande bas en traditionele percussie blaast zij in een klein half uur door 12 protestnummers van onder andere Chico Buarque de Holanda, Edu Lobo en Vinicius de Moraes. Haar zang en het algemene gevoel van de nummers is trots en opstandig – dit album is dan ook nooit in Brazilië uitgekomen, maar kwam pas begin jaren zeventig uit op het Franse “Le Chant du Monde“-label. Over het album van Zelia Barbosa is weinig tot geen informatie te vinden, dus je mag er zonder verdere introductie induiken – veel luisterplezier!

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Marty AKA Marty McFly permalink
    December 11, 2008 4:02 pm

    I ve been looking for Sertao & Favelas for ages…thanks a lot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s