Skip to content

zeven bij zeven

October 8, 2007

Teveel drukte in Casa Cortez om blogsgewijs recht te doen aan de platen die hier steady binnen blijven druppelen – tijd om een paar nummers die al een tijdje braaf op hun beurt staan te wachten de wereld in te helpen. Hieronder zeven (relatief) recent aangeschafte singeltjes.

the parliaments – (i wanna) testify (revilot 7″)

De eerste schreden van P-funk godfather George Clinton werden gezet met zijn Parliaments – meer mijn smaak dan de uitgesponnen fonkay jams (sic) die hij in de jaren zeventig en tachtig met onder andere Parliament en Funkadelic neerzette. Niet dat deze bands geen klassiekers hebben afgeleverd: Maggot Brain, Starchild, One nation under a groove – enzoverder. Nu echter eerst even terug naar de late jaren zestig.

sir victor uwaifo & his melody maestroes – agege ogiobo (philips west africa 7″)

Victor Uwaifo was één van de belangrijkste muzikale krachten achter de internationale poularisering van Highlife – de West-Afrikaanse muzieksoort die zich kenmerkt door gitaren die klinken als smeulende kooltjes op een open vuur.

Hierboven een zeldzaam vroeg nummer inclusief prachtig hoesje; jammer dat de zomer voorbij is nooit begonnen is.

marvin gaye – it’s a desperate situation (motown 7″)

Ik hoorde dit nummer voor het eerst op deze verzamelaar, en toen ik erachter kwam dat dit tot 1994 onuitgebracht had liggen verstoffen rolde ik toch even met mijn ogen!

Marvin is hier precies tussen het einde van zijn “normale” (lees: door anderen geschreven nummers zingen) en het begin van zijn eigen Motown-tijd te horen – en hij gaat ervoor. Killer nummer.

higgs & wilson – pain in my heart (islam 7″)

Hele vroege Prince Buster productie op zijn eigen Islam label – waarschijnlijk 1963 of 1964. Wat je waarschijnlijk niet verwacht is dat het nummer zo goed als niks met ska te maken heeft: Higgs en Wilson zingen zich in een doowop nummer(!) de longen uit het lijf, om af en toe onderbroken te worden door een mariachi-achtige trompet.

Guilty pleasure? Hell no! Mooie muziek more like 😉

the highway qc’s – be at rest (i’ll fly away) (peacock 7″)

In de jaren zeventig ging de populariteit van soul & funk niet aan de gospelindustrie voorbij – zoals met alle gevallen waarin een stroming populair wordt en andere partijen zich laten beïnvloeden niet altijd met geslaagde resultaten.

In 1973 namen de Highway QC’s een album op voor het Peacock-label wat gospel succesvol met deze stromingen mixt, hiernaast een single van het album

janet lawson – dindi (united artists 7″)

Dancefloor jazz klassieker!

Vocale versie van deze klassieke Braziliaanse compositie waar iedere jazz / bossa liefhebber waarschijnlijk wel een paar versies van in de kast heeft staan

Uptempo bossa + vrouwelijke zang gecombineerd op een singletje van net iets meer dan twee minuten: kan bijna niet missen.

big maybelle – 96 tears (rojac 7″)

Wij maken geen grappen – cover van deze garageklassieker van ? and the Mysterians (toffe bandnaam!)

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s