Skip to content

praise the lord in heaven

September 25, 2007

mary lou williams & friends – music for peace (mary records 1970) album

Ik heb al eerder over deze Amerikaanse wegbereidster voor goede jazz / muziekeducatie / voorvechtster van gelijke behandeling geschreven, en nu is ze hier terug met een heel album.

Mary Lou Williams (klik op haar naam voor een uitgebreide bio) deed vanaf de jaren twintig haar eigen ding – no mean feat als je je bedenkt dat ze een Afro-Amerikaanse pianiste was. Het hoogtepunt van haar carrière is voor mij de serie albums die ze in eigen beheer op haar Mary uitbracht: Black Christ of the Andes, Mary Lou’s Mass en haar Music for Peace die je hierboven kosteloos binnen mag halen.

Deze drie albums zijn eigenlijk niet los te zien; gecomposeerd vanuit haar nieuwgevonden geloof zijn het niet minder dan pogingen het religieuze met het muzikaal-emotionele te verenigen in de vorm van een jazz-mis(!) die op verschillende manieren is uitgevoerd.

Music for Peace vult muzikaal precies het gat tussen het ingehouden Black Christ of the Andes en het soms beangstigend diepe Mary Lou’s Mass, en laveert moeiteloos tussen uptempo koorzang en ingetogen jazz.

Bonus beats: De hoes van Music for Peace is ontworpen door David Stone Martin, achter wiens naam nog veel meer moois te vinden is. Voor wie meer wil weten over Mary Lou kan terecht bij deze radiodocumentaires van het Amerikaanse PBS.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Arne permalink
    September 26, 2007 1:28 pm

    Te gek dat je hem met deze hoes hebt, schitterend idd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s