Skip to content

harlem youth opportunities unlimited

July 15, 2007

the har-you percussion group – st (esp, 1969) album.

Naar aanleiding van rassenrellen in Harlem, New York werd begin jaren zestig nagedacht over mogelijke manieren om potentiële relschoppers (sic) van de straat te houden en/of ze met iets anders bezig te laten zijn. Dit leidde tot de oprichting van de stichting Harlem Youth Opportunities Unlimited, of in het kort HARYOU.

Het voornaamste doel van de stichting was het vergroten van de mogelijkheden op het gebied van opleiding en werk, en de jongeren in kwestie daarnaast een kans te geven zichzelf uit te drukken op artistiek gebied. Zo werd percussionist Montego Joe als muziekleraar aangesteld om onder de naam Har-You Percussion Group een band op te richten. Na een paar jaar oefenen achtte Joe de tijd rijp om de studio in te gaan en een plaat uit te brengen op het ESP-label – waarvoor hij deze hoestekst schreef.

Helaas werd de LP alleen in New York verkocht, en was het een paar decennia later godsonmogelijk een exemplaar te vinden (nog steeds trouwens). Gelukkig was Ubiquity zo vriendelijk de plaat in 1995 opnieuw uit te brengen zodat we er vandaag naar kunnen luisteren. Last but not least: de muziek. Op basis van het bovenstaande verhaal zou je verwachten dat de plaat vol staat met militante pro-afro-amerikaanse percussiegrooves, maar niets is minder waar… het is latin jazz met een goede scheut soul! Geniet ervan 😉

Advertisements
One Comment leave one →
  1. July 16, 2007 11:50 am

    Klassieker! helaas is de ubiquity uitgave ook niet zo overal meer te vinden.

    maar het nu net het jazzman singletje (de zoveelste) gekocht van Welcome to the party.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s