Skip to content

original moesson picture soundtrack

June 29, 2007

va – music of africa, the instruments series – guitars volume 1 (jaren vijftig) album

Cotdamn wat een freaky weer – Herfst is meestal rustiger. Zoals sommige lezers wellicht al door hebben, heeft het klimaat een gezonde invloed op de muziek die ik luister. Voor de meeste getijden heb ik wel een soundtrack die min of meer past, maar als het eind juni constant aan het hozen, waaien en raar aan het doen is raak ik het soms ook een beetje kwijt: “geen idee waar ik zin in heb!

Gelukkig is er altijd nog de postbode die te pas en te onpas nieuwe platen komt brengen, en deze week waren dat “guitars 1” en  “guitars 2” uit de “Music from Africa” reeks van Hugh Tracey. Tracey was een etnomusicoloog die er zijn levenswerk van maakte om alle soorten Afrikaanse muziek in hun natuurlijke context op te nemen, en daarmee een flinke collectie volksmuziek achtergelaten heeft. Zo is de “Love is love” verzamelaar die ik vorig jaar november postte ook samengesteld uit zijn veldopnamen.

Liefhebbers weten hoe laat het is: ook de plaat hierboven staat weer vol met nummers die een (al dan niet religieuze) functie hadden in het dagelijks leven en de cultuur van verschillende volkeren. Een voorbeeld uit de hoestekst van “guitars 1“: “this song is about a man called muleka mwene yombwe, who refuses to allow his wife to go down to the river to fish (topical song with two guitars, a bottle and a small rattle)” Niet persé geïnteresseerd in wat het precies betekent? De muziek staat ook buiten zijn context als een huis.

Hoop dat jullie het kunnen waarderen (zoja, dan neem ik deel twee ook op)

Advertisements
3 Comments leave one →
  1. Evan permalink
    June 30, 2007 3:14 pm

    Great, can’t wait to hear this. Interested parties who enjoyed that great Lijadu Sisters LP should head over to voodoofunk.blogspot.com & combandrazor.blogspot.com for more African goodness. Also, mr comb and razor knows about and enjoys club cortez himself.

  2. July 14, 2007 4:38 pm

    Even blogloos geleefd tijdens de verhuis: en ik zie al dat hier weer genoeg moois is gepost – zoals je weet ben ik erg altijd benieuwd naar deze dingen, vandaag weer twee hele fijne ocora’s opgepikt – dank voor deze Tracey!

Trackbacks

  1. Club Cortez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s