Skip to content

#3 (slot) met die communistische swing

April 9, 2007

va – formation 60 – modern jazz from eastern germany 1957-1969 (sonar kollektic / jcr, 2001) album

Wie had er gedacht dat de jazz uit voormalig Oost-Duitsland niet alleen swingend, maar ook gevarieerd en bij vlagen downright funky zou zijn? Ik niet. Het is bekend dat er vanaf het midden van de jaren vijftig in zo’n beetje ieder land groter dan Andorra een jazzscene bestond waar vaak ook mooie platen uit voortvloeiden (zie ook de Zuid-Afrikaanse pareltjes die ik in november postte), maar ik had niet verwacht dat de jazz uit Oost-Duitsland zo internationaal zou klinken.

Samengesteld door leden van Jazzanova en uitgebracht op hun Sonar Kollektiv label loopt deze verzamelaar uiteen van uptempo bossa nova tot letterlijke odes aan Chano Pozo. Tussen deze uiteinden in vind je big band in de stijl van Clarke Boland, dikke bop en modale uitstapjes. Alle nummers zijn afkomstig van platen op het Amiga-label en zijn door de samenstellers waar mogelijk van de originele master-tapes overgezet. Het klinkt dus ook nog eens geweldig. Mocht je interesse hebben in meer oostblokjazz: het label heeft inmiddels meerdere verzamelaars uitgebracht. Enjoy!

Advertisements
One Comment leave one →
  1. April 10, 2007 6:38 am

    Wie na jazz uit Oost-Duitsland de smaak te pakken heeft doet er goed aan het vizier op Polen te richten. Zelfde opzet, zelfde kwaliteit:

    http://pharaohs-dance.blogspot.com/2007/01/modern-jazz-from-poland-1963-1975.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s