Skip to content

pasen in drie delen #1: braziliaanse goede vrijdag

April 6, 2007

gal costa – debuut (“não identificado”) (1969) album

Zoals oplettende lezers al gezien hadden, heb ik onlangs dit album herontdekt – iets wat alles met het weer te maken heeft.

De Braziliaanse zangeres Gal Costa vormt samen met Caetano Veloso, Gilberto Gil, Os Mutantes en Tom Zé de harde kern van de muzikale arm van de Tropicalia, een beweging die eind jaren zestig zijn hoogtepunt beleefde. Voor de exacte achtergronden van deze stroming verwijs ik je naar de link hierboven; ik houdt het in deze post bij het debuutalbum van Gal Costa.

In 1969 opgenomen en geproduceerd / gearrangeerd door Rogerio Duprat staat dit titelloze album ook wel bekend als “Não identificado” (naar het eerste nummer). Erg handig als je weet dat ze hetzelfde jaar nóg een ander titelloos album uitbracht! Het album hierboven is – zeker voor relatief oningewijden – de meest toegankelijke van de twee: Costa en Duprat scheppen een muzikale wereld waar violen zonder problemen met fuzzgitaren door één door kunnen, en waar ingetogen wiegeliedjes naast experimenten in expressiviteit staan. Dit alles wordt gelukkig met verve bijeenhouden door 12 erg catchy liedjes, en het is dan ook deze combinatie die dit zo’n geslaagd album maakt. Enjoy!

ps: zin in meer Tropicalia? Het Soul Jazz-label heeft een uitstekende bloemlezing samengesteld.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s