Skip to content

[fragile/please do not bend]

December 12, 2006

big star – thirteen (1972)
chris bell – you and your sister (1978)

Vandaag twee klassieke en fragiele pop-miniatuurtjes die verbonden zijn door de band Big Star, die begin jaren zeventig werd opgericht door Alex Chilton en Chris Bell. Chilton had op zijn 16de al een internationale pophit op zijn naam staan met “the letter” als zanger van The Box Tops; Voor Bell was dit zijn eerste serieuze band.

De combinatie van Chilton’s neus voor Pop en Bell’s talent om het persoonlijke universeel te maken, had Big Star alles in huis om het te gaan maken… maar helaas wat het 1972, en was er geen vraag naar liedjes van drie minuten zonder solo’s. De eerste plaat (zie foto) verkocht bijna en de tweede helemaal niets, waarop Chris Bell de groep verliet.

Hij verdween een paar jaar van de muzikale landkaart, maar bracht in 1978 ineens een single uit met het bovenstaande “you and your sister“. Een paar maanden later pleegde hij zelfmoord, en werd in zijn huis een voltooid solo-album gevonden met de titel “I am the cosmos“. Dit werd nooit uitgebracht, totdat de groep This Mortal Coil in 1991 een cover van “you and your sister” uitbracht met Kim Deal (Pixies, Breeders) en Tanya Donelly (Throwing Muses, Belly) op zang. Dit was – vooral in Nederland – een hit. Cue interesse in het hele album van Chris Bell, wat in 1992 eindelijk het licht zag.

Afgelopen maand is “I am the cosmos”, 28 jaar na dato, op vinyl uitgebracht – en schrijf ik dit stukje over twee nummers om te koesteren. Fin.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. nail permalink
    December 13, 2006 5:20 pm

    Mijn top 3 is af… Thanx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s