Skip to content

ik ben echt tevreden hoor – luister maar!

November 2, 2006

joe bataan – i’m satisfied (1972, van het album “sweet soul”)

Dit is een mooi verhaal: Joe Bataan was een straatschoffie cq. een smalltime hustler die met kleine zaken op de rand van het legale zijn brood verdiende. In zijn buurt stond hij bekend als iemand waar je voor uit moest kijken – hij was namelijk niet op zijn mond gevallen, en anders gebruikte hij gewoon zijn vuisten.

Toen eind jaren zestig Boogaloo (de Latijns-Amerikaanse versie van Soul) populair werd besloot Bataan dat hij een ster ging worden. Na wekenlang bij het Fania-label om een kans te smeken gaf de directeur toe en mocht hij een dag de studio in – onder de voorwaarde dat hij zelf muzikanten regelde. Het resultaat was zijn debuutalbum, waarvan ik het titelnummer hier al een keer plaatste.

Fast forward naar een paar jaar later, en Bataan was de absolute topper op het label: acht platen in vijf jaar(!), een eigen fanclub en uitverkochte concerten in Central Park, NY. Hierboven een nummer van de lp “Sweet Soul”, waar je Joe zichzelf kan horen overtuigen van het feit dat hij tevreden is; hij klinkt namelijk niet al te zeker van zijn zaak…

bonus: op de site van het tijdschrift Wax Poetics staat een goed interview met Bataan door Oliver Wang, de man achter de altijd inspirerende Soul Sides-blog.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s