Skip to content

hoe de remix geboren werd.

October 6, 2006

1.1 stranger cole – crying every night
1.2 tommy mccook – version
1.3 u toy – tom drunk

Hoe de remix ontstaan is? Heel simpel: een combinatie van “wat de boer kent…” en Jamaicaans pragmatisme.

1967. Het nummer “on the beach” van The Paragons (check voor audio mijn eerste cd) is de grootste hit van het eiland. Mensen willen het nummer allemaal horen als ze uit dansen gaan. Iedere dj gaat naar de producer om een exclusief examplaar te laten persen – de plaat is namelijk nog niet commercieel verkrijgbaar.

Tijdens het opnemen van zo’n dubplate vergeet de producer op het mengpaneel de schuif met de zang open te zetten. Niemand heeft iets door. Totdat de dj ‘s avonds de plaat opzet, en het hele publiek begint te gillen: een andere versie van hetzelfde nummer! Binnen een paar weken is iedereen instrumentale versies van hits aan het draaien.

Een lokale zakenman hoort dit en realiseert zich dat hij een andere zanger of muzikant over de instrumentale versie op kan nemen, en zo een graantje mee kan pakken van de hit. Nou is Jamaica niet zo groot, dus alles gaat als een lopend vuurtje… begin 1970 bestaan er van een grote hit vaak 10-20 verschillende versies, en werden er hele albums van één riddim uitgebracht. Dit is inmiddels een traditie die niet ophoudt bij Jamaicaanse nummers: de meeste hiphop en R&B hits zijn binnen een paar weken van reggae-vocalen voorzien.

Het klinkt misschien saai: meerdere versies van wat eigenlijk steeds dezelfde muziek is. Bij een goed nummer is dit helemaal niet erg – luister naar de drie interpretaties van het “tom drunk riddim” hierboven en oordeel zelf!

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s